Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Ihailtavaa osaamista

Screenshots with UI 02

Koneenrakentajien mielenkiinto kohdistuu maaliskuussa taas Tampereelle. Kuun toisella viikolla Tampere-taloon ja alueen yrityksiin odotetaan noin tuhatta vierasta tutustumaan robotiikka-alan tutkimukseen ja suomalaisten yritysten automaatiotarjontaan ja automatisoinnin osaamiseen.

Tutustuminen tosin on aivan väärä sana tähän tilanteeseen, koska vieraat ovat yliopistotasoisia robotiikan tutkijoita ja robottiyritysten silmäätekeviä asiantuntijoita. Olisipa hienoa sanoa, että he tulevat ihailemaan Suomen robotiikan erinomaisuutta. Ehkä se on ainakin osin totta.

Syy miksi tällainen määrä robottiosaamista tulee Tampereelle on euRobotics-yhteisön hallinnoima Euroopan merkittävin robotiikka-alan konferenssi ERF 2018. Tapahtuman järjestää Suomen Robotiikkayhdistys.

Kolmen päivän aikana käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja teknisiä robotiikkaan liittyviä teemoja Näistä päällimmäisiä ovat juuri nyt ihmisen ja robotin yhteistyön turvallisuus ja robotiikan mahdollisuudet uudistaa teollisuuden tuotantokykyä ja yhteiskunnan erilaisia palvelutehtäviä.

Tällaisten arvovieraiden tulo Suomeen on tietysti ilon aihe. Itse tapahtuma on varmaankin korkeatasoinen, mutta voisin kuvitella, että vierailijoille kiinnostavampaa on osallistua lukuisille ekskursioille suomalaisiin alan yrityksiin ja tutkimuslaitoksiin. Täällä nimittäin robotiikka on jotain muuta kuin robotiikan suurmaissa.

Suomessa on murehdittu teollisuusrobotiikan huonoa tilaa. Edistyneisyyden mittarina käytetään yleensä teollisuusrobottien lukumäärää suhteessa teollisuustyöntekijöiden lukumäärään.

Meillä suhdeluku on 138 robottia kymmentätuhatta työntekijää kohti. Sillä pääsee kansakuntien joukossa sijalle 15.

Sijoitusta ei pidä verrata talviolympialaisten sijoituksiin, nimittäin robottiautomaatio on suuri maailmanlaajuinen laji. Jos rakastaa urheiluvertauksia, voi hakea sopivampaa mittatikkua suurista joukkue- tai mailapeleistä. Niissä viidestoista sija olisi suomalaissensaatio.

Valitettavasti suunta on viime vuosina ollut alaspäin. Siellä missä teollisuusrobotteja on paljon, on myös paljon auto- ja elektroniikkateollisuutta. Se, että Suomi joskus oli listoilla korkeammalla johtui siitä, että täällä joskus oli vahva elektroniikkateollisuus.

Robotiikan kehittyneisyyteen on toinenkin näkökulma. Käyttö kertoo osaamisesta ja teollisuuden rakenteesta, mutta todellisesta huippuosaamisesta kertoo vieläkin enemmän se millaista robotiikkaa maassa kehitetään, ja minkälainen asema alan yrityksillä ja tutkijoilla on maailman markkinoilla.

Robottikäsivarsien valmistajana Japani on maailman ykkönen ja Suomi ryhmässä ”muut”. Nämä koneet ovat robotiikan valtalaji, mutta alaan liittyy paljon muutakin; sellaista missä suomalaisetkin voivat loistaa.

Suomalaisen koneteollisuuden tuotteet eivät tilastoissa komeile robotiikka-otsikoiden alla, vaikka monet niistä sisältävätkin selvää robotiikkaa tai ainakin muuta samantasoista liikeautomatiikkaa.

Esimerkiksi Sandvikin miehittämättömät porausjumbot ovat joukko itsenäisiä, ympäristöä ja toisiaan tarkkailevia robotteja liikkuvalla alustalla. Tällaista laitetta olisi mahdotonta toteuttaa vakiokäsivarsista ja -ohjauksista niin, että se toimisi luotettavasti ikävässä kaivosympäristössä.

Aivan huikeaa suomalaista robotiikkaa on myös maailman satamissa, missä kontit siirtyvät laivoista terminaaleihin ja edelleen juniin ja rekkoihin käsin koskematta.

Kokonaan oma lukunsa on VTT:n Tampereella rakentama fuusioreaktori Iterin huoltorobotiikka.

Itse laitteiden lisäksi täällä on yrityksiä, jotka ovat maailman huipulla robottien ja robottijärjestelmien ohjelmointitekniikassa ja simuloinnissa. Edelläkävijäyritys on espoolainen Visual Components, joka vastikään siirtyi saksalaisen robottivalmistaja Kukan omistukseen.

Usein sanotaan, että kopiointi on äärimmäistä imartelua. Se ei aivan pidä paikkaansa. Asiantuntijayhtiön ostaminen osaksi alan johtavaa konsernia menee ihailussa vielä pidemmälle.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.