Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Langaton valvontatekniikka antaa lisää kapasiteettia edullisesti

Vesijohtoverkon vuodot esiin.

Pääkaupunkiseudulla investoidaan vesijohtoverkon ja puhdistuslaitosten valvontaan lisäämällä langattomia ratkaisuja. Vedenpuhdistuslaitoksille saadaan lisää kapasiteettia ja putkiston vuotojen paikallistaminen tehostuu. Saavutettuihin hyötyihin nähden kustannukset jäävät pieniksi.

langaton valvontatekniikka 01

Tabletille avautuu suoraan valvomonäytöt sekä ilmaisohjelmiston kautta myös mittakaivojen tosiaikaiset tiedot. Käyttöhenkilöstö on siis samanaikaisesti kenttälaitteiden vieressä ja näkee tilanteen samanlaisena kuin valvomossa. Puheyhteyttä ei tarvita ja laitteiden kunnossapitohistoria vikatietoineen on selattavissa kaikkialla kaupungin alueella.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY investoi sekä raakavedenpuhdistuslaitostensa että jakeluverkkonsa langattomaan valvontaan. Tarkoituksena on lähes kaksinkertaistaa kapasiteetti ja vähentää oleellisesti vuotovesien osuutta. Samaan aikaan henkilöstön työ tehostuu, kun tarpeetonta liikkumista voidaan karsia.

Päämääränämme on, että voimme karsia vuotovesien määrän asteittain nykyisestä, lähes kahdenkymmenen prosentin tasosta, alle kymmeneen prosenttiin seuraavien viiden vuoden aikana. Keinona on mitata verkkoa reaaliaikaisesti kaupunginosittain. Päivä- ja yökulutushistoriaa keräämällä ja sitä vertaamalla voidaan havaita vuoto nopeasti ja se voidaan myös paikallistaa paremmin. Tietojen perusteella arvioidaan ongelman kiireellisyys ja voidaan ryhtyä korjaustoimiin, kertoo valvomoinsinööri Antti Järvinen HSY:ltä. Kulutusta seurataan virtaus ja painemittarein mittakaivojen avulla. Tiedot välitetään pääasiassa gprs-matkapuhelinverkon kautta, jolloin toteuttamisen ja tiedonsiirron kustannukset ovat erittäin edullisia. Tietoliikenne ei tarvitse kaapelointia. Tosin ongelmana on joissakin tapauksissa laitteiston sähkönsyöttö, vaikka kulutus sinänsä on minimaalista.

Energiaa alkoholista

Yleensä verkkovirta saadaan jostakin lähistöltä, mutta toisinaan mittapiste sijaitsee kaukana sähköverkosta. Silloin turvaudutaan aurinko- ja polttokennoratkaisuitiakustolla. Polttokenno antaa noin 30 litran metanolisäiliöllä osapuilleen 11 kuukauden katkottoman toiminta-ajan, ja laite hälyttää itse lähestyvästä tankkaustarpeesta tai akkujännitteen alenemisesta. Kytkentäkaappiin on helppoa lisätä muitakin hälytyksiä esimerkiksi laiterikkojen tai ilkivallan varalta; yksinkertainen mikrokytkin hälyttää vaikkapa silloin, kun maastossa olevan kaapin ovi on auki.

Jos sähkönsyöttö järjestyy helposti, yhden mittakaivon kytkeminen langattomasti reaaliaikaiseksi maksaa noin tuhat euroa. Polttokenno ja akuston tarve nostaa hinnan kuuden tuhannen euron seutuville. Tämä kustannus on kuitenkin vain murto-osa sähköliittymän rakennus- ja kytkentäkustannuksista. Seuraavien viiden vuoden aikana on tarkoitus toteuttaa yli 300 langatonta, tosiaikaista mittapistettä. Se tarkoittaa noin yhden yksikön valmistumista viikoittain. Järjestelmä hälyttää heti myös äkillisistä, nopeista paineenlaskuista, jotka merkitsevät yleensä jonkinlaista repeämää putkistossa.

langaton valvontatekniikka 02

Kuvassa ei ole metrilakun ylijäämävarasto vaan ethernet- ja wlan-verkkojen kytkentäkaappi. Valmiskaapelit liittimineen merkitsevät, että kytkentäkokonaisuus on selkeä, vaikka johtoja on paljon. Kaapelikokonaisuutta ihailevat Jukka Karjalainen (edessä) ja Antti Järvinen.

Mittakaivojen tiedonsiirto on toteutettu Moxan tekniikalla, ja valmistajalla on ilmainen OPC-serveri, joka kokoaa mittatiedon. Valvomo-ohjelmisto lukee sitten datan tältä rajapinnalta. Näin asiakas säästää huomattavasti investointikuluissa, kun hankitaan pelkkiä laitteita, ei ylimääräisiä ohjelmistoja ja lisenssejä, kertoo teollisuus-it:n asiantuntija Jukka Karjalainen laitteet toimittaneelta Metric Industrial Oy:ltä. Karjalainen kertoo, että langaton putkiverkon valvonta voidaan toteuttaa helposti, ja se sopii pienille ja suurille putkistoille. Menetelmää voidaan käyttää myös jätevesi- ja kaukolämpöverkkojen hallintaan, ja siihen voidaan liittää myös vesitornien tapaisia yksiköitä.

Puhdistuslaitoksen käyttöliittymänä tabletti

Henkilöstö näkee vedenpuhdistuslaitoksen eri osat valvomosta tai liikkeellä ollessaan kannettavalta tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimesta. Järjestely vähentää monella tavalla liikkumisen tarvetta sekä puheyhteyksien ottamista. Esimerkiksi toimilaitteen asennon voi tarkistaa paikan päällä ja samaan aikaan katsoa, vastaako se valvomon näyttämää tietoa. Jotta laitoksissakin saataisiin täysi hyöty tablettien käytöstä, Vanhankaupungin laitokseen rakennettiin täysin kattava wlan-verkko, johon kuuluu 38 tukiasemaa. Siihen tarvittiin kuuluvuusmittaus, jonka pohjalta selvitettiin tukiasemien tarve ja optimaaliset paikat. Nyt, kun järjestelmä on saatu toimimaan, se kopioidaan myös Pitkäkosken puhdistuslaitokseen. Langattomuudella on monia etuja, esimerkiksi puheyhteyttä valvomoon ei tarvita, joten yksi mies suoriutuu töistä, joissa aikaisemmin tarvittiin työpari. Myös kunnossapito hyötyy, kun laitehistoria ja manuaalit ovat luettavissa suoraan kentällä. Näin vianetsintä nopeutuu, kun se voidaan tehdä vanhojen korjausraporttien pohjalta. Samalla tehdyt kunnossapitotoimet kirjautuvat heti järjestelmään eivätkä unohdu matkalla takaisin valvomoon.

Laitteille tehtävät huolto- ja korjaustoimet tallentuvat automaattisesti, näin säästyy aikaa ja syötetyn tiedon laatu paranee. Samalla tietopankki ja laitehistoriat kehittyvät laadullisesti, ja niistä on mahdollista saada tukea ennakoivalle kunnossapidolle. Järjestelmä liittyy myös kunnossapidon ohjausohjelmistoon, joten henkilöstön tehtävälistakin näkyy samassa yhteydessä, Järvinen sanoo.

Lisää kapasiteettia

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen kapasiteetti on noin 5 000 kuutiometriä tunnissa, ja Pitkäkosken noin 7 000 m3/h. Tarkoitus on nostaa molempien laitosten kapasiteetti nykyisillä altailla ja henkilöstöllä 9 000 m3/h tasolle. Myöskään uusia valvomoita ei tarvitse rakentaa. Wlan-verkon rakentamista, täydentämistä ja ylläpitoa helpottaa automaattinen konfigurointi. Siinä MX VIEW -verkonhallintaohjelmisto etsii verkkoon liitetyt laitteet ja antaa niille itse omat ip-osoitteet. Osoitteiden määrittelemiseksi ei siis tarvitse kulkea laitteiden luo, joten työ nopeutuu ja selkeytyy oleellisesti. Saman ohjelmiston avulla verkon ylläpito helpottuu, sillä häiriötilanteessa näkyy heti, onko vika kaapeliyhteydessä, sähkönsyötössä tai muissa vastaavissa teknisissä yksityiskohdissa. Järvinen kertoo, että HSY:n väki on ottanut langattomat työvälineet hyvin vastaan. Tabletilla työskentely säästää turhia askeleita ja nostaa tuottavuutta, ja tällaisia työkaluja halutaan lisää.

 

pdf icon Lataa PDF

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.